Een blog schrijven doe je zo

Bloggen is een hele goede manier om jouw gedachten, ideeën en expertise te delen met een publiek. Het schrijven van een goede blog vereist wel wat vaardigheden en planning. Om je op weg te helpen hebben we wat tips voor jou om een goede blog te schrijven!

1. Bepaal je doelgroep en onderwerp

Voordat je begint met schrijven, moet je weten voor wie je schrijft en wat je wilt overbrengen. Bepaal je doelgroep en bedenk over welk onderwerp je wilt schrijven. Zorg ervoor dat het onderwerp relevant is voor jouw doelgroep en dat je zelf ook een beetje verstand van dit onderwerp hebt.

2. Maak een outline

Een outline is een overzicht van de structuur van je blog. Het helpt om je ideeën te organiseren en de juiste volgorde te bepalen. Begin met een inleiding, dan volgt het middenstuk van de tekst, ook wel de body genoemd. Tot slot sluit je af met een conclusie en geef je een korte samenvatting van de hele blog.

3. Schrijf een pakkende titel

Het allereerste dat de lezer ziet is de titel. Zorg daarom dat de titel aantrekkelijk genoeg is om de lezers te verleiden om jouw blog te lezen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het ook relevant is voor het onderwerp en de inhoud. Een goede titel is kort, bondig, pakkend en informatief.

4. Schrijf een boeiende inleiding

De inleiding moet meteen de aandacht van de lezer trekken en overtuigend genoeg zijn om verder te lezen. Het helpt vaak om te beginnen met een interessant feitje of een citaat, of vertel een persoonlijk verhaal dat goed bij het onderwerp past. Leg uit waar de blog over gaat en waarom het belangrijk is voor jouw doelgroep.

5. Houd de body van de tekst duidelijk en beknopt

In de body van de tekst bespreek je alle details van het onderwerp. Houd het duidelijk en beknopt door korte paragrafen en subkopjes te gebruiken. Gebruik niet te veel jargon en technische taal die te moeilijk zijn voor jouw doelgroep en als dat niet lukt, leg dan duidelijk uit wat het betekent.

6. Voeg visuele elementen toe

Visuele elementen, zoals afbeeldingen, grafieken of video’s, maken een blog aantrekkelijker en helpen de inhoud beter te begrijpen. Het is hierbij heel belangrijk dat de visuele elementen relevant zijn voor het onderwerp. Als een afbeelding nog meer verduidelijking nodig heeft, kan er een bijschrift toegevoegd worden.

7. Schrijf een conclusie

In de conclusie vat je de belangrijkste punten van de blog samen en moedig je de lezers aan om in actie te komen. Laat de lezers weten wat zij kunnen doen met de informatie die je hebt gegeven of geef nog andere leestips waarmee zij zich nog meer kunnen verdiepen in het onderwerp.

8. Bewerk en reviseer

Het is heel erg belangrijk dat een blog grammaticaal correct is en dat de zinnen vloeiend in elkaar overlopen. Spelfouten in de tekst zijn slordig en dit wil je als organisatie natuurlijk niet uitstralen. Om te testen of alle zinnen lekker lopen is het goed om de tekst hardop voor te lezen. Met hardop voorlezen is het makkelijker om eventuele fouten te vinden. Laat ook iemand anders je blog lezen en feedback geven, wanneer je te lang kijkt naar een tekst kan het lastig zijn om alle fouten nog te zien.

Conclusie

Het schrijven van een goede blog vereist planning, organisatie en vaardigheden. Bepaal je doelgroep en onderwerp, maak een outline, schrijf een pakkende titel en inleiding, gebruik duidelijke taal en wees consistent in je schrijfstijl en structuur. Met de juiste planning en uitvoering schrijf je zo een super blog!

Heb je vragen over het schrijven van een blog of andere vragen over online marketing? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag.