Google hecht veel waarde aan de snelheid en optimalisatie van jouw website. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat bezoekers niet langer dan 3 seconden willen wachten tot een webpagina geladen is.
Wij hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet, waarmee jouw website sneller zal laden.
1. Verklein bestanden
De programmeur dat aan jouw website werkt, maakt ongetwijfeld gebruik van HTML, CSS en JavaScript. Dit zijn losse bestanden, waarmee jouw website vormgegeven wordt. Veel programmeurs besteden niet direct aandacht aan het zo klein mogelijk houden van dit soort bestanden.
Gelukkig bestaan er kant-en-klare oplossingen op de markt, waarmee dit wel geregeld wordt.
2. Optimaliseer afbeeldingen
We willen al te graag mooie afbeeldingen plaatsen op onze websites. Dat vormt ook helemaal geen probleem. Behalve dat sommige afbeeldingen in hun originele formaat geplaatst worden. Zo’n afbeelding is al snel te groot en heeft zodoende impact op de laadtijd van de website.
Veel fotobewerking programma’s hebben dan ook een optie genaamd “opslaan voor het web”. Met deze optie wordt de afbeelding geoptimaliseerd voor gebruik op het internet. Dit bespaart een hoop ruimte en daarmee ook laadtijd.
Mocht je geen fotobewerking programma in bezit hebben en daar ook geen budget vrij voor hebben, dan zijn er zat online tools te vinden die jou hierbij kunnen helpen!
3. Inladen wanneer het nodig is
Veel afbeeldingen en teksten staan verder op de webpagina. Dit hoeft niet per se ingeladen te worden, om direct de beste ervaring te geven op jouw website. Met een techniek genaamd “lazy loading” kun je de inhoud dan ook laden, wanneer deze getoond moet worden.
4. Een snelle server
Jouw plek op het internet wordt geregeld door een server. Je hebt hier zelf een stukje ruimte beschikbaar, waarmee jouw website bereikbaar is op het internet.
Men kan dit al voor een paar euro per maand aanbieden, doordat zij jou plaatsen op een server dat jij deelt met andere gebruikers. Naast dat dit vertragend kan werken, vormt het ook een beveiligingsrisico. Als jouw buurman op de server wordt gehackt, dan is het goed mogelijk dat ook jouw website getroffen wordt.
Een goede server is dan ook een must om de snelheid van je website te garanderen. Je kan zo’n server kiezen a.d.h.v. de beschikbare hardware en de minimale benodigdheden voor jouw website.
Wij hebben onze eigen virtuele private servers. Hiermee staan enkel onze klanten op een server en kunnen wij hetgeen wat op de server staat ook zelf onderhouden. Onze servers zijn inmiddels dusdanig geoptimaliseerd dat deze niet alleen onwijs snel zijn, maar ook veilig voor onze gebruikers.
5. Cache
Tot slot van rekening kun je je website “cachen”. Dit is een techniek waarmee statische pagina’s gegenereerd worden op de server, die snel ingeladen kunnen worden.
Het is niet altijd nodig om te cachen. Wij adviseren dit pas te doen, wanneer je pagina’s niet snel aangepast zullen worden.