website-beveliging

De verschillende soorten SSL certificaten

Inhoudsopgave

 1. Domein validatie
 2. Organisatie validatie
 3. Uitgebreide validatie
 4. De beste keuze
 5. De verschillende type SSL certificaten
  1. Single domain certificaat
  2. Multi domain certificaat
  3. Wildcard domain certificaat

SSL certificaten onderscheiden zich door diens validatiemethode bij de uitgifte ervan. Hoe strenger het SSL certificaat is ingesteld, des te meer kenmerken het certificaat toegereikt krijgt van de autoriteiten. In dit artikel leer je meer over de drie keuzes van validatiemethoden, welk op te delen zijn in domein-, organisatie- en uitgebreide validatie.

 

Domein validatie

Bij de keuze voor een domein validatie, is het certificaat uitgegeven met enkel de naam van de domeinnaamhouder. Deze controle wordt gedaan op basis van de WHOIS data van het domeinnaam. Dit type certificaat wordt voornamelijk gekozen, door het ontbreken van bedrijfsgegevens. Men vind dit ideaal voor situaties waarbij gegevens veilig verzonden moeten worden, maar de identiteit van de website minder belangrijk is. Enkele voorbeelden voor het gebruik van dit type certificaat valt vooral terug te vinden bij intranet software binnen een organisatie.

 

Organisatie validatie

Bij de keuze voor een organisatie validatie, is het certificaat met alle bedrijfsgegevens uitgegeven. Bezoekers van een website, kunnen de bedrijfsgegevens van de domeinnaamhouder inzien. Dit type certificaat wordt voornamelijk gekozen, om een vertrouwd gevoel uit te stralen richting de bezoeker. Publieke websites gebruiken het vaakst een certificaat dat op deze methode gebaseerd is.

 

Uitgebreide validatie

Bij de keuze voor de uitgebreide validatie, wordt het certificaat met alle mogelijke (bedrijfs)gegevens gecontroleerd. De bezoekers van een website met dit type certificaat zien herkenbaar de organisatienaam in het adresbalk. Dit geeft het meest vertrouwde gevoel mogelijk. Met name voor webshops en financiële instellingen is dit type certificaat het meest interessant om te gebruiken.

 

De beste keuze

Nu wij hebben de verschillende validatiemethodes hebben doorgenomen, kan je je natuurlijk afvragen wat de beste keuze is voor jouw website.De meeste websites op het internet hebben gekozen voor de organisatie validatie methode. Dit doordat het certificaat een vertrouwd gevoel geeft aan de bezoeker, waarmee bedrijfsgegevens bekeken kunnen worden.

Wij zouden het om die reden ook absoluut aanbevelen om voor de organisatie validatie methode te gaan. Doordat wij toegang hebben tot publieke diensten kunnen wij jou als klant een gratis SSL certificaat aanbieden, dat de beste beveiligde verbinding mogelijk maakt.

 

De verschillende typen SSL certificaten

Er zijn drie verschillende typen SSL certificaten. Dit zijn single-, multi- and wildcard domain certificaten. Ieder type certificaat heeft zijn eigen gebruikstoepassing, wat hieronder uitlegt wordt.

 

Single domain certificaat

Een single domain certificaat kan toegepast worden op slechts één domein. Het gevaar is dat hier een aanname wordt gedaan dat zowel “www” als “zonder www” opgenomen zijn. Dit is dus helaas niet waar en als je dit wilt gebruiken, zul je moeten overstappen op een multi domain certificaat.

 

Multi domain certificaat

Om kosten te besparen kun je dus kiezen voor een multi domain certificaat. Hiermee kun je meerdere domeinen, die op dezelfde server draaien en een IP adres delen, aan een certificaat toevoegen.

 

Wildcard domain certificaat

Het komt wel eens voor dat iemand gebruik wilt maken van bijvoorbeeld alles wat voor eendomeinnaam.nl kan staan in het adresbalk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

 • nieuw.eendomeinnaam.nl
 • test.nieuw.eendomeinnaam.nl
 • test-oud.nieuw.eendomeinnaam.nl

In plaats van meerdere single domain certificaten af te nemen, wordt er dus voor een wildcard domain certificaat gekozen. Dit bespaard een hoop kosten. Deze optie is echter niet beschikbaar wanneer een uitgebreide validatie methode wilt laten toepassen.