website-beveliging

Waarom is een SSL certificaat belangrijk?

Onze dagelijkse bezigheden verschuiven steeds meer naar het internet. Bedenk je maar zo dat je tegenwoordig al gauw op het internet een cadeautje koopt of je doet zelfs je boodschappen inmiddels al online. Mede daarom is het ontzettend belangrijk om veilig online te kunnen surfen voor jou als gebruiker. Om dit veilig te kunnen doen, installeren wij een SSL certificaat. In deze blog lees je waarom een SSL certificaat nou zo belangrijk is.

 

Wat is een SSL certificaat?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Tegenwoordig werken we met een opvolger genaamd TLS (Transport Layer Security), maar in de volksmond noemen wij dit nog steeds SSL.

Deze laag zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de internetbrowser en de server waarop de website staat. Je kunt dit het beste vergelijken met door de douane lopen op het vliegveld.

 

Waarom gebruik je een SSL certificaat?

Als de eigenaar van een website of webshop, wil jij je bezoekers een vertrouwd mogelijk gevoel geven. Door het gebruiken van een SSL certificaat voor de website, versleutel je alle gegevens voordat deze verzonden worden over het internet.

Indien je een website hebt dat bijvoorbeeld persoonsgegevens verwerkt, dan moet je zelfs een beveiligde verbinding aanbieden. Doe je dat niet, dan zie je een melding in beeld komen dat de website niet veilig is en daarmee verlies je dus een hoop potentiële klanten.

Bovendien is Google onwijs gek op geïnstalleerde SSL certificaten, waarvan je verschillende soorten hebt. Hiermee krijg je een betere waardering van Google, waardoor je dus mogelijk hoger in de zoekresultaten komt te staan dan je (directe) concurrentie.

 

Wat kost een SSL certificaat?

De kosten voor een SSL certificaat kunnen onwijs uit lopen. Je kunt bij grotere instanties zoals GlobalSign een certificaat aanschaffen vanaf 179 euro per jaar, maar je kunt een SSL certificaat ook gratis krijgen via LetsEncrypt.

In beide gevallen is het certificaat goed en zou onze keuze op uitkomen op LetsEncrypt. Mede daardoor geven wij al onze klanten een gratis SSL certificaat voor hun website en/of webshop.